Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μαζική επίθεση από χάκερ στο Android!


To Android, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα της Google για φορητές συσκευές (έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες), προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον και των εγκληματιών του διαδικτύου, που το τελευταίο διάστημα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ακόμη και τη βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία, προκειμένου να παγιδεύσουν χιλιάδες ανυποψίαστους χρήστες.


Σύμφωνα με την αναφορά της Panda Security για το πρώτο τρίμηνο του 2011, στις αρχές Μαρτίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη επίθεση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο οικοσύστημα των Android. H επίθεση αυτή προωθήθηκε από διάφορες κακόβουλες εφαρμογές στο Android market, το on line κατάστημα εφαρμογών για το λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτύξει η Google.

Σε τέσσερις μόλις μέρες, τις εφαρμογές αυτές -που εγκαθιστούσαν έναν Trojan- κατέβασαν περισσότεροι από 50.000 χρήστες. Το εν λόγω κακόβουλο αρχείο περιγράφεται ως ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς δεν έκανε μόνο υποκλοπές προσωπικών πληροφοριών από τα κινητά τηλέφωνα, αλλά κατέβαζε και εγκαθιστούσε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών και άλλες εφαρμογές στις συσκευές τους.



Τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 73.000 νέες επιθέσεις από malware, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Trojans. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 26% αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010


Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, η Google εντόπισε όλες τις κακόβουλες εφαρμογές στο on line κατάστημά της και τις διέγραψε και από τα κινητά των χρηστών.
Παράλληλα, η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού προστασίας ESET προχώρησε σε ανάλυση της εκμετάλλευσης του καταστροφικού σεισμού της Ιαπωνίας από εγκληματίες του διαδικτύου.

Η ESET έλαβε σχετικές αναφορές για προώθηση malware σε ενδιαφερόμενους που ήθελαν να ενημερωθούν διαδικτυακά για τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε, δημοσιοποιώντας βασικές συστάσεις για όλους τους χρήστες του διαδικτύου:
-Θα πρέπει να αποφεύγουν το άνοιγμα συνδέσμων που αναφέρονται σε «συγκλονιστικές ειδήσεις» ή «συγκλονιστικά βίντεο», μέσω των social media και των email τους.
-Θα πρέπει να αποφεύγουν να επισκέπτονται μη έγκυρα site για ειδήσεις.
-Δεν θα πρέπει να στέλνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και εράνους προτού επιβεβαιώσουν ότι είναι έγκυροι.

-Θα πρέπει να υποπτευθούν τη σελίδα που έχουν επισκεφτεί, αν δέχονται μηνύματα ότι το σύστημά τους έχει μολυνθεί.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Weather by Freemeteo.com
Katerini Blogs SYNC BLOGS